Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija

Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija

Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija u utorak, 27.novembar, sa početkom u 19 časova. Fotografije koje smo prikupljali sa raznih strana prikazuju privredno-društveni i kulturni život Beograđana i Beograđanki u šestoj dekadi dvadesetog veka. Izložba pored fotodokumenata biće upotpunjena i sa autentičnim predmetima iz tog perioda kao što su gramofonske ploče, komadi nameštaja, plakati i drugih artefakata toga doba.

Nakon otvaranja uslediće i projekcija dokumentarnog filma posvećen Trstu i čuvenim trgom Ponteroso. Omiljenim shoping centrom tadašnjih Jugoslovena. 

Neke od asocijacija koje ćete moći da vidite kroz fotografije će biti moda šezdesetih, arhitektura, počeci televizije, panorama Beograda, VIS-ovi, ploče, Tito, Nesvrstani, plakati filmova, reklama i drugi događaji koji su fotodokumentovani.  

O filmu koji će biti projektovan na otvaranju: 
Šezdesete su u Evropi bile godine Berlinskog zida i Gvozdene zavese, a kontinent podeljen na dva bloka: istočni i zapadni. Međutim, barijera se počela otvarati u Trstu. 1962. godine bilo je 2,6 miliona prelazaka. A 20 godina pre pada Berlinskog zida, do 1969, zabeleženo je 58 miliona prelazaka granice. Svi su bili iz ekonomskih razloga. Italijani su u Jugoslaviju dolazili zbog jeftinijeg benzina i prehrambenih proizvoda, a  Jugosloveni su u Italiju odlazili da kupuju stvari koje im nisu bile dostupne u njihovoj zemlji. Svake subote, jugoslovenski kupci turisti su punili njihove radnje, ulice i trgove.

Izložba Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija je poslednji programski deo projekta Vračarski vremeplov kroz 60-te. Projekat je podržan od strane Gradske opštine Vračar. Ulaz je besplatan. Dobro došli
 

Top