Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Pričali smo o boginji starog Egipta - Izidi

Pričali smo o boginji starog Egipta - Izidi

Na novom online predavanju u organizaciji Božidarac Online pričali smo o Izidi, vrhovnoj boginji starog Egipta. Pojavljuje se u mnogim egipatskim pričama kao moćna čarobnica, a važila je za boginju plodnosti, ljubavi i medicine, ali kako su je u raznim delovima doživljavali drugačije smatrala se i 'univerzalnom' boginjom. Žena koja je zaštitnik porodice i koja se upustila u opasnu avanturu u nadi da će spasiti svog muža Ozirisa, poznata po još mnogim imenama, a dospeva i prepričava se i u grčkom i rimskom svetu.

Ciklus mita o Ozirisovoj smrti i uskrsnuću prvi put je zabeležen u Piramidnim tekstovima i prerastao je u najrazumljiviji i najutjecajniji od svih egipatskih mitova. Izida igra glavnu ulogu u ovom mitu, tako da se ona razvijala u književnosti od perioda Novog kraljevstva do Ptolemejskog perioda i postala je najsloženiji književni lik. U isto vreme, pripisivane su joj karakteristike mnogih drugih boginja, proširujući njen značaj daleko izvan Ozirisovog mita.
U egipatskoj umetnosti, Izida je najčešće prikazivana kao žena sa tipičnim atributima boginje: plaštom, štapićem od papirusa u jednoj ruci i ank znakom u drugom. Ona i Neftis često se pojavljuju zajedno, posebno kada oplakuju Ozirisovu smrt, podupirući ga na tronu ili štiteći sarkofage mrtvih. U takvim situacijama, njihova lica su često prekrivena rukama, u gestu žalosti, ili ispružene oko Ozirisa ili pokojnika kao znak njihove zaštitničke uloge.

U slavu boginje podignuti su monumentalni hramovi u kojima je proslavljan njen kult praćen festivalima širom regija u kojima se poštovala gospodarica magije.
Pretpostavlja se i da je izgled Bogorodice u hrišćanstvu inspirisan antičkom predstavom i mitom egipatske boginje. 

Milan Veselinović i Ana Đorić, mladi studenti istorije umetnosti. 

Podrška: GO Vračar

Top