Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Održana predstava "Blago (u) nama" u Božidarcu

Održana predstava

Inkluzivna predstava „Blago (u) nama“ bazirana na kultnom delu „Blago cara Radovana“ Jovana Dučića, izvedena je sinoć u Centru za kulturu „Božidarac“.

Kao  deo završne faze projekta „Teatrom ka inkluziji“, predstava je uspela da na inovativan način poveže pozorišne umetnike i osobe oštećenog vida u kreativno stvaranje na temu ljudske sreće.

Svaki izvođač imao je prilike da izloži svoj individualni i kolektivni stav o tome da li je smisao ljudskog bivstvovanja ostao nepromenjen od Dučićevog vremena do danas i da li smo u stanju da, uz društveno nametnuti životni tempo prezasićenog infomacijama, odvojimo bitno od nebitnog, istinito od lažnog.

Prema rečima autora i reditelja Dejana Jankovića, ovo je retka prilika da se pozorišnim ekperimentom književni klasik upotrebi kao prizma za tumačenje današnjice, u nadi da će rezultirati kao vitalna socijalna studija kojom bi se publika podstakla na dalje preispitivanje odnosa prema sebi i drugima.

„ Za publiku ove predstave neophodno je da prođe neku vrstu uosećavanja u probleme današnjice za koje ne sme ostati indiferentna jer svet i nas same menjaju brže nego ikad. Pozorište ima tu viševekovnu funkciju da „uspori vreme“ i odmereno reaguje na sve što se događa u društvu vibrirajući kao seizmološka igra uz odražavanje svakog pokreta vremena u kome se dešava. Dramske radionice i proces proba ove predstave pomogle su da to kolektivno osetimo i metafizički preispitamo sopstvene potencijale koje smo utkali u finalni rezultat. A na publici ostaje je da nakon gledanja krene u potragu sa sopstvenim unutrašnjim blagom “, izjavio je Janković.

Ovaj pionirski projekat iz oblasti socijalne inkluzije podržala je Gradska opština Vračar, dok je postavka dela „Blago cara Radovana“ nastala kao platforma između Artepunkta i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U predstavi igraju: Milica Petrović, Lea Jevtić, Katarina Bradonjić, Ana Jovičić, Tijana Simić, Vitomir i Olivera Šuljagić, koji će sa izvođenjima nastaviti u narednom periodu širom Srbije i Republike Srpske.

Podrška: GO Vračar, Božidarac

Top