Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Kina: Uspon zmaja - Upoznaj Kinu na Vračaru

Kina: Uspon zmaja - Upoznaj Kinu na Vračaru

Božidarac u saradnji sa Institutom Konfucije vas poziva da prisustvujete jedinstvenom celodnevnom događaju i upoznate Kinu kroz manifestaciju Kina: Uspon zmaja tokom subote, 15. decembra u Božidarcu. Ulaz je besplatan.
Glavna ideja je da građanima približimo kulturu Narodne republike Kine koje je postala jedan od glavnih motora globalnog razvoja. U 2018. godini Kina proslavlja 40 godina privrednih reformi koje su zaslužne za njen uspeh. Naša država i glavni grad postali su deo inicijative Jedan pojas, jedan put i time se približavamo ovoj nama dalekoj državi. Tokom subote posetioci će imati priliku i da vide šoljice, čajnike i poslužavnik, koji se koriste u čajnoj ceremoniji u Kini i probaju autentične kineske čajeve; nauče osnovne poteze kineske kaligrafije; naprave novogodišnje ukrase u kineskom stilu; čuju više o pet feng šui elemenata i njihovoj filozofiji; ali i saznaju zanimljivosti o usponu „Zmaja s Istoka“ i šta je to ustvari Novi put svile o kome priča ceo svet.
Na samom početku događaja posetioci će moći da savladaju i osnovne ćigong vežbe koje su deo tradicionalne kineske medicine. Poziv i za učestvovanje u radionicama pravljenja ukrasa, rezanja papira i kineskoj kaligrafiji otovoren je za sve građane. Takođe otvoren je poziv i za učestvovanje u radionicama pravljenja ukrasa, rezanja papira i kineskoj kaligrafiji. Prijave su zatvorene. Pored toga, posetioci će moći da pogledaju i jedan moderan kineski film čija radnja je smeštena u Šangaj. Film je titlovan na srpski jezik. Događaj će biti zatvoren tribinom o kineskom usponu i novom putu svile u subotu od 19 časova koja će se fokusirati i na očekivanja od ove incijative. U svet kineskog razvoja sa osvrtom na program „Jedan pojas, jedan put“ posetioce će uvesti autor knjige „Kina u Evropi“ Sanja Arežina i politikolog Ivana Čočanović.
Kina: Uspon zmaja se organizuje u okviru manifestacije ‘’Upoznaj druge kulture na Vračaru’’ čiji pokrovitelj je beogradska opština Vračar. Ulaz je besplatan.

Raspored aktivnosti:

  •     11-12h Tradicionalne vežbe za poboljšanje zdravlja - Qigong
  •     12-14h Radionica kineske kaligrafije*
  •     13-15h Radionica novogodišnjih ukrasi u kineskom stilu*
  •     15-17h Radionica  rezanja papira i pravljenja ukrasa*
  •     17-18h Predavanje Feng Šui
  •     18-19h Čajna ceremonija*
  •     19-19:30h Predavanje "Kina - Uspon zmaja"
  •     19:45- 20:15h Predavanje "Od starog do novog puta svile"
  •     20:30-23h Projekcija filma "Požuda, oprez" (srpski titl)

 

*Prijava za radionice je bila obavezna ali su popunjeni svi kapaciteti. 

Top