Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Dobro došli na predavanje povodom 80 godina od bombardovanja Beograda

Dobro došli na predavanje povodom 80 godina od bombardovanja Beograda

Povodom 80 godina od bombardovanja Beograda Božidarac vas poziva na online predavanje sa istoimenom temom u utorak, 06. aprila u 20h.  Prijava u nastavku.
Šestog aprila 1941. godine, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Počev od 6:30 ujutru Beograd, Novi Sad i još nekoliko gradova u Srbiji žestoko su napadnuti, a bombardovanje se nastavilo i u naredna dva dana. Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Operacija je imala tajni naziv “Strašni sud“. 
Samo za Beograd nacističke snage su koristile 234 bombardera i 120 lovaca. Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi. Bilo je to jedno od najstrašnijih razaranja u istoriji i inače jednog od najbombardovanijih gradova na svetu. 
Od tih strašnih događaja prošlo je tačno 80 godina. 
Šta je prethodilo bombardovanju? Da li je ono moglo da bude izbegnuto? Kakav su uticaj savezničke sile, pre svega Velika Britanija i SSSR, imale na događaje u Jugoslaviji? Ko je bio čovek koji je u Beograd javio tačan plan napada nekoliko dana ranije? Koji je bio tajni znak za poletanje aviona? Zašto pojedini istoričari kažu da je bombardovanje bilo „stvar lične Hitlerove osvete“? I, kakve su bile posledice ovog strašnog napada?
Odgovore na ova pitanja i još mnogo toga čućete ako nam se pridružite na našem novom onlajn predavanju „80 godina od bombardovanja Beograda“ u utorak 6. aprila u 20. Prijavite se na linku
ovde
O predavaču:
Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje preko 220 hiljada pratilaca. Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je 2020. godine po izboru magazina PC press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. U izdanju Jež izdavaštva sredinom februara je izašla njena prva knjiga „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče o Drave do Južne Morave“ čije je 2. izdanje već u prodaji.  
Link do sajta - https://www.istorijskizabavnik.rs/

Top