Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Zmajeva godina u srcu Vračara: Spektakl kineske kulture i tradicije

Zmajeva godina u srcu Vračara: Spektakl kineske kulture i tradicije

Vikend Kine na Vračaru, održan povodom proslave Kineske Nove godine, bio je spektakularan događaj koji je okupio ljubitelje kineske kulture i tradicije. Organizovan od strane Božidarca i Instituta Konfucije u Beogradu, ovaj događaj je proslavio dolazak godine zmaja, simbola sreće, moći i plemenitosti u kineskoj kulturi. S obzirom na to da zmajeva godina obećava prosperitet, hrabrost i rast, osmislili smo bogat program aktivnosti kako bi posetiocima pružili autentično iskustvo kineske tradicije.

Događaj je započeo u subotu, 10. februara, uvodnim vežbama Tai Yi Wu Xing, koje su promovisale unutrašnji mir i fizičku snagu. Nakon toga su učesnici imali priliku da uče o umetnosti kineske kaligrafije na radionici, gde su otkrili lepotu i preciznost svakog poteza. Zatim je usledila radionica izrade tradicionalnih kineskih ukrasa od papira, koja je posetiocima omogućila da svojim domovima donesu sreću i blagostanje kroz kreativno izražavanje. Direktor Instituta prof. Pušić je održao zanimljivo predavanje o kineskim običajima i tradiciji. 

Veliku pažnju je privudkla čajna ceremonija i degustacija čaja, gde su učesnici uživali u autentičnim kineskim čajevima, učeći o njihovoj složenosti i značaju. Ova aktivnost je takođe pružila priliku za razgovor i upoznavanje novih ljudi, sa mogućnošću da praktikuju kineski jezik i osnovne fraze koje su savladali tokom dana na demo času kineskog.

Veče je završeno projekcijom kineskog filma "Životna priča Huang Vensiju" (秀美人生), koji je bio titolovan na srpski jezik, što je posetiocima omogućilo da završe dan uživajući u bogatstvu kineske filmske umetnosti.

Kako je sve izgledalo možete videti na linku ovde

Osim ovih aktivnosti, posetioci su imali priliku da posete izložbu o proslavi Kineske Nove godine, koja je kroz fotografije prikazivala bogatstvo i raznolikost obeležavanja ovog velikog praznika u Kini.
Pažljivo smo se trudili da odaberemo radionice, predavanja i kulturne aktivnosti kako bi obogatili iskustvo i znanje posetilaca o kineskoj kulturi. Događaj je realizovan u saradnji sa Institutom Konfucije u Beogradu, a uz podršku gradske opštine Vračar, Vikend Kine na Vračaru je bio nezaboravno iskustvo koje je zajednici pružilo mogućnost da zajedno proslavi, uči, deli i raste kroz bogatu kinesku kulturu i tradiciju.

Top