Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Veliko interesovanje za priču o Milunki Savić

Veliko interesovanje za priču o Milunki Savić

Pre 48 godina napustila nas je Milunka Savić, a tada verovatno niko nije ni slutio da će 5. oktobar biti "nezgodan dan za umiranje". Obeležavanje ove godišnjice uvek ostane u senci drugih događaja i tim povodom Božidarac Online i Istorijski zabavnik organizovali su predavanje posvećeno srpskoj Jovanki Orleanki, kako su je tada prozvali francuski vojnici. Uz veliko interesovanje i više od 300 gledalaca, uz Aleksandru Bogdanović započeli smo priču o heroini iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, o ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Nije mali broj žena koje su u prošlosti ratovale za svoju otadžbinu i pokazale se jednako hrabrim kao i muškarci. Ipak, čak i na ovoj listi „div-žena“ Milankino ime svetli sjajem jačim od svih drugih. 
Milunka Savić u rat je krenula umesto brata, pretvarajući se da je muško. Hrabrošću je zasenila saborce, a u borbama je ranjavana devet puta. Prvi svetski rat provela je kao narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, zbog hrabrosti i upornosti njegovih pripadnika, u narodu poznatijem kao „Gvozdeni puk“. Dobila je mnogo odlikovanja, a iz Prvog svetskog rata izašla je kao dvostruki nosilac francuskog ordena Legije časti, a priča kaže i da je jedina žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom. Do danas je ostala žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Potpuno neprimetno uspela je da se "ušunja" među vojnike da niko ne pretpostavi da je njihov saborac ustvari žena. Nakon Balkanskih ratova kada su svi pomislili da za nju nema više ratovanja desio se Prvi svetski rat gde je prošla kroz sličan put, ali ovoga puta zvanično kao žensko. Mnogi generali su pred njom skidali kape, saborci su joj se divili, a ona poznata kao sjajan bombaš, postala deo čuvenog Gvozdenog puka. Nažalost posleratni život joj nije bio naklonjen, radeći kao čistačica u penziju je otiška '45. godine živeći mirnim i usamljeničkim životom. Umrla je 5. oktobra 1973. godine, možda baš onako kako je želela. Radeći, po priči njenog unuka koji je zatekao za stolicom gde joj je ispalo predivo koje je štrikala. Tek 2013. godine, 40 godina nakon njene smrti Milunka Savić je prebačena u Aleju velikana gde i danas počiva. 

O predavaču:
Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje skoro 300 hiljada pratilaca. Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je 2020. godine po izboru magazina PC press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. 
U izdanju Jež izdavaštva sredinom februara je izašla njena prva knjiga „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče o Drave do Južne Morave“ čije je 3. izdanje u prodaji.  

Podrška GO Vračar

Top