Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Veliko interesovanje na online predavanju "150 godina impresionizma"

Veliko interesovanje na online predavanju

Uz veliko interesovanje gledalaca obeležili smo 150 godina od nastanka impresionizma na istoimenom online predavanju, održanom ove srede 24. januara, u organizaciji Božidarac ONLINE. Predavanje je pružilo uvid u istorijski značaj ovog revolucionarnog umetničkog pokreta.

Kroz priču nas je vodila Natalija Bogdanović, istoričarka umetnosti, koja je otpočela izlaganje uvodnom rekapitulacijom osnovnih karakteristika impresionizma. Imali smo priliku da čujemo kako je sve počelo i ko su bili najveći evropski umetnici impresionizma, ali i kako se širio Evropom i došao do balkanskog podneblja. 

Predavanje je takođe pokrilo reakcije koje su impresionisti izazvali u svom vremenu. Kritika i odbacivanje od strane tradicionalnih umetničkih krugova bili su značajni elementi koji su oblikovali tok ovog pokreta. Osvrt na tadašnju javnost, njihove reakcije i kontroverze koje su pratile izložbe impresionista doprineli su dubljem razumevanju društvenog okvira tog perioda.
Kroz predavanje smeljivala su se neka od najpoznatijih dela umetnika ovog razdoblja, dok su na kraju predavanja prisutni imali priliku da postave pitanja predavaču. 

O predavaču:
Natalija Bogdanović je istoričarka umetnosti. Diplomirala je 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kod profesorke Olge Špehar, kod koje je naredne godine i masterirala na studijama iz oblasti arhitekture Antike. Povremeno piše tekstove vezane za istorijske i umetniče zanimljivosti za sajt Istorijski zabavnik.

Podrška GO Vračar.

Top