Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Upoznajte Milunku Savić - srpsku Jovanku Orleanku

Upoznajte Milunku Savić -  srpsku Jovanku Orleanku

Božidarac Online i Istorijski zabavnik vas pozivaju na online predavanje o Milunki Savić - srpskog Jovanki Oreleanki ove srede, 13. oktobar u 20h. Prijava u nastavku. Nije mali broj žena koje su u prošlosti ratovale za svoju otadžbinu i pokazale se jednako hrabrim kao i muškarci. Ipak, čak i na ovoj listi „div-žena“ jedno ime svetli sjajem jačim od svih drugih. Jer, samo je jedna bila Milunka Savić - heroina iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja i srpska Jovanka Orleanka.
Milunka Savić u rat je krenula umesto brata, pretvarajući se da je muško. Hrabrošću je zasenila saborce, a u borbama je ranjavana devet puta. Prvi svetski rat provela je kao narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, zbog hrabrosti i upornosti njegovih pripadnika, u narodu poznatijem kao „Gvozdeni puk“.
Zbog njene neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“. 
Milunka je dobila mnoga odlikovanja. Iz Prvog svetskog rata izašla je kao dvostruki nosilac francuskog ordena Legije časti, a priča kaže i da je jedina žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom. Do danas je ostala žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.
Koliko dugo je Milunka uspela da zavara saborce da je muškarac? Kako je i nakon toga uspela da ostane u vojsci? Koji generali su pred njoj skidali kape? Kako su vojnici reagovali kada bi je videli u rovu? I – šta je bilo posle? Kako je srpska heroina živela nakon rata? Gde je provela Drugi svetski rat? I kakvi su joj bili poslednji dani?
Ovo i mnogo šta drugo saznaćete ako budete na našem novom onlajn predavanju „Milunka Savić – srpska Jovanka Orleanka“ u sredu 13. oktobra u 20 časova.
Prijavite se na linku
ovde.
O predavaču:
Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje skoro 300 hiljada pratilaca. Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je 2020. godine po izboru magazina PC press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. 
U izdanju Jež izdavaštva sredinom februara je izašla njena prva knjiga „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče o Drave do Južne Morave“ čije je 3. izdanje u prodaji.  
Link do sajta - https://www.istorijskizabavnik.rs/

Podrška GO Vračar

Top