Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Street art fotograf – posmatrač ili akter na sceni?

Street art fotograf – posmatrač ili akter na sceni?

Povodom zatvaranja izložbe "Street art Belgrade" u galeriji kulturnog centra Božidarac će u ponedeljak 14.1. (u 19h) biti održana tribina:
Street art fotograf – posmatrač ili akter na sceni?
Učesnici tribine:
Aleksandar Đalek Đorđević: fotograf, autor knjige „Street Art Belgrade“
- Ljiljana Radošević: istoričarka umetnosti, autorka i kustoskinja 
Street Art Walks Belgrade tura
- Marko Krstić: grafiti umetnik
Moderatorka: Jana Danilović, vizuelna umetnica i autorka doktorskog rada na temu „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“
Hiljade nas svakodnevno na društvenim mrežama reaguje na fotografije murala, grafita i street art intervencija. Ko su ljudi koji stoje iza profila koji objavljuju fotografije i pasionirano prate i beleže svaku novinu na fasadama grada? Da li su baš oni odgovorni za sve veće interesovanje za umetnost na ulici?
Ulična umetnost i grafiti postali su toliko uobičajena pojava da je danas teško zamisliti urbani prostor bez njih. Ograničena trajnost radova pretvara gradske fasade u dinamičnu pozornicu za različite umetničke izraze, stilove i rukopise. U neprekidnom procesu transformacije, radovi nestaju i nastaju, čineći svaki trenutak posmatranja jedinstvenim.
Na sličan način na koji to u slučaju tradicionalne umetnosti čine muzeji, ulogu čuvanja, odnosno, beleženja, arhiviranja i predstavljanja ovih radova ograničene trajnosti, preuzeli su samoinicijativno fotografi. Delujući van okvira i bez striktnih parametara na koje se oslanjaju institucije, street art fotografi na sasvim različite načine pristupaju dokumentovanju radova na ulici, gradeći dragocene zbirke i arhive, često dostupne javnosti. 
Kako svoju ulogu vide fotografi, a kako njihova uloga izgleda iz pozicije umetnika? Da li je njihovo delovanje partnersko, međusobno uslovljeno ili svedočimo nastanku svojevrsnih neformalnih institucija koje preuzimaju ulogu vrednovanja i postavljanja standarda? Da li su ovi hroničari street art i grafiti scene distancirani posmatrači ili njen integralni deo?
Organizatori tribine: 
Beogradski grafiti, Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, umetnički kolektiv Street Smart BelgradeCentar za obrazovanje i kulturu Božidarac
Ulaz je besplatan, broj mesta ograničen.
Izložba Belgrade Street Art i prateće aktivnosti se realizuju u okviru godišnjeg galerijskog programa Božidarca podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja i GO Vračar. 

Top