Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Promocija knjige i izložba - Street Art Belgrade

Promocija knjige i izložba - Street Art Belgrade

Pozivamo vas na otvaranje izložbe posvećenu grafitima fotografa Aleksandra Đorđevića i promociju knjige „Street Art Belgrade“ u utorak, 25. decembra, u 19 časova u galeriji Božidarca.
“The words of the prophets are written on subway walls” Simon and Garfunkel, 1964, “Sounds of Silence”
Graffiti, Street Art, Stencil, Paste-up … termini su tzv. ulične umetnosti, zasnovani na tehnici koju koriste tokom realizacije dela. Od svih navedenih, graffiti se kao termin najčešće pominje (potiče iz italijanske reči sgraffire, odnosno sgraffitio – tehnika dekorisanja fasada), a prvi put se pominje sredinom 19. veka, za oznaku natpisa na zidovima otkrivenim u Pompeji. Grafite najčešće povezujemo sa društvenim kontekstom i pitanjem legalne egzekucije. Francuski fotograf i esejista Brassai nazvao je grafite “umetnošću kopiladi sa ozloglašenih ulica”. To je umetnost proleterijata, demonstranata (“zidovi će imati svoju reč”, studentski protesti 1960-ih). Ono što je izvesno da svaku epohu obeležava i postojanje grafita. Takođe, ono što je zanimljivo jeste da grafiti ne zavise od tokova tzv. zvanične umetničke produkcije, svakako ne od umetničkog sistema. Graffiti umetnici poseduju sopstvene, unutrašnje produkcione mreže, zbog čega su ta dela uvek živa, relevantna i kontraverzna. Ono što ih posebno čini kontraverznim jesu mesta gde se ona nalaze. Javni prostor koji zauzimaju. I koji i u vreme Interneta i dalje predstavlja subverzivni način učestvovanja u javnom diskursu, posebno u odnosu na iznošenje čuvenih statusa na nalozima društvenih mreža. Jer postavlja se pitanje da li su graffiti taj oblik agresivnog obraćanja, ili svakodnevno bombardovanje sa niza predimenzioniranih reklamnih panoa i ekrana.Tokom poslednjih nekoliko decenija i u Beogradu možemo pratiti razvoj street art scene. Na izložbi bi bile predstavljene fotografije ovih radova, jer im njihova realizacija u galerijama, u zatvorenom (bezbednom) prostoru, upravo oduzima onaj ključni, vitalni deo njihove produkcije (mesto i način realizacije). Aleksandar Đorđević fotograf i grafički dizajner iz Beograda, temeljno dokumentuje grafite u našoj sredini (knjiga “Street Art Belgrade”), koji je selektor izabranih fotografija i radova u postavci koja će biti do 14. januara u galeriji Božidarca.  S obzirom na temu, koncept i tehničku opremljenost izložba u postavci prati spontanost, incident, nepretencioznost, srčanost, izvan uobičajenih galerijskih standarda.  
O knjizi:
Knjiga "Street Art Belgrade" predstavlja pregled beogradske ulične umetnosti, kako stilski tako i unazad kroz vreme. Želja autora Aleksandra Đorđevića je da se, pre svega ulična umetnost, kao specifičan vid umetnosti sačuva, dokumentuje i popularizuje jer predstavlja nezaobilazni deo urbanog okruženja. 

Na dan otvaranja izložbe i promocije, knjiga će moći da se kupi po promotivnoj ceni od 1500 dinara.
Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i gradske opštine Vračar. 

Top