Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Priča o Božiću kroz istoriju umetnosti na prvom online predavanju u '22 godini

Priča o Božiću kroz istoriju umetnosti na prvom online predavanju u '22 godini

U sredu, 05. januara, započeli smo sa novom online sezonom u '22. godini. Na prvom predavanju u organizaciji Božidarac Online, u duhu praznika, pričali smo o Božiću, o njegovoj istoriji kroz vekove iz ugla istorije umetnosti. 

Kao jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kako u pravoslavnom tako i u katoličkom svetu, izuzetno je česta tema u delima likovne umetnosti, bilo da se radi  o doslovnom predstavljanju ili o simboličkim prikazima, zbog čega se može reći da je najomiljenija tema hrišćanske umetnosti.
Vekovima je ova tema predstavljana na različite načine. Menjana su sredstva, načini prikazivanja, tehnika, ali njena suština je uvek ostajala ista. Malo je poznato da je Božić, mnogo pre italijanske renesanse koja je svakako izrodila najveća remek dela likovne umetnosti ove tematike, oduvek bio jedna od omiljenih tema umetnika. Širom Evrope, i u drugim delovima sveta gde je hrišćanstvo dominantna religija, umetnici su slikali razne teme iz Hristovog života, često iz ciklusa Velikih praznika, a kao zenit bi uvek isticali upravo sliku Hristovog rođenja – najsrećnijeg hrišćanskog praznika.
Natalija Bogdanović, istoričarka umetnosti, pričala je o tome zašto  je ova tema toliko voljena i zastupljena u istoriji slikarstva, kao i kako se vremenom izmenila piktoralna poetika likovnih dela Božićne tematike. Od predstava iz ranohrišćanskog perioda, preko najveličanstvenijih prikaza Hristovog rođenja na zidovima srpskih manastira, do remek dela italijanske renesanse i modernih prikaza velikog praznika.

Vidimo se online u novoj sezoni, a do tada srećni Božićni i novogodišnji praznici!

O predavaču:
Natalija Bogdanović je mlada istoričarka umetnosti. Diplomirala je 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kod profesorke Olge Špehar, kod koje je trenutno i na master studijama iz oblasti arhitekture Antike. Tokom studija učestvovala je u nekoliko projekata na katedri za heritologiju, od kojih je jedan proglašen za pobednički i koji čeka realizaciju u vidu izložbe u muzeju u Šapcu. Bavi se pojmovima kulturnog nasleđa i ličnom baštinom. Više o ovom projektu možete pogledati na sajtu 
ovde. Povremeno piše tekstove vezane za istorijske i umetniče zanimljivosti za sajt Istorijski zabavnik.
Podrška GO Vračar.

Top