Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Predavanje uživo o vanbračnom sinu kneza Mihaila - najveći dobrotvor među Obrenovićima

Predavanje uživo o vanbračnom sinu kneza Mihaila - najveći dobrotvor među Obrenovićima

Božidarac Digital i Istorijski zabavnik Vas pozivaju na besplatno online predavanje uživo ''Velimir Mihailo Teodorović, vanbračni sin kneza Mihaila - najveći dobrotvor među Obrenovićima'' u subotu, 04. aprila u 20 časova.  
Ubistvom kneza Mihaila Obrenovića 1868. godine gasi se direktna linija nasleđivanja dinastije Obrenović. Ipak, reći da je knez Mihailo umro bez naslednika, ne bi bilo potpuno tačno jer je iza sebe ostavio vanbračnog sina - Velimira Teodorovića.
Velimir Mihailo Teodorović rođen je kao Vilhelm Berghaus, jedino dete kneza Mihaila Obrenovića iz njegove kratke veze sa Nemicom Marijom Berghaus dok se nalazio u izgnanstvu iz Srbije u Rogaškoj Slatini u današnjoj Sloveniji. Iako nije imao nameru da se ženi sa Marijom, Mihailo je od početka priznao dete i oboje ih materijalno obezbedio. Godine 1857. doveo je sina u Beograd na školovanje, preveo ga u pravoslavlje i dao mu novo ime - Velimir Mihailo, kao i staro prezime kneza Miloša – Teodorović.
O tome da li je knez Mihailo Velimira spremao za svog naslednika i danas se raspravlja. Mladić je 1867. poslat u Švajcarsku na dalje školovanje i tada se poslednji put video sa ocem jer je sledeće godine knez Mihailo ubijen u atentatu u Topčideru. Nije ostavio testament, kao ni eksplicitnu odredbu o nasledniku, pa je na srpski presto došao Milan Obrenović, unuk Jevrema Obrenovića, Mihailovog strica.
Nakon toga, Velimiru više nikada nije bio dozvoljen povratak u zemlju, ali je on do kraja života pronalazio načina da pomogne domovini, a Srbiju je zadužio čak i nakon smrti, postavši jedan od najvećih dobrotvora našeg naroda i najveći zadužbinar među svim Obrenovićima. Kakva je bila sudbina ovog čoveka i zašto je i danas reč o nepravedno zaboravljenoj ličnosti iz srpske istorije pričaćemo na predavanju ''Velimir Mihailo Teodorović, vanbračni sin kneza Mihaila - najveći dobrotvor među Obrenovićima'' .

Prijava je 
obavezna na sledećem linku ovde. Učešće je besplatno. Predavanje možete pratiti sa telefona ili kompjutera. 

O predavaču:
Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje preko 200 hiljada pratilaca. Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je ove godine po izboru magazina PC Press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. Više o sajtu možete naći na sledećem linku ovde

Top