Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Osamdeset godina od osnivanja NDH - online predavanje

Osamdeset godina od osnivanja NDH - online predavanje

Povodom 80 godina od osnivanje fašističke Nezavisne Države Hrvatske Božidarac vas poziva na online predavanje sa istoimenom temom u subotu, 10. aprila u 20h. Prijava u nastavku. Dana 10. aprila 1941. godine u Zagrebu je proglašena Nezavisna Država Hrvatska. Nastala je u trenutku kada su nemačke i italianske trupe prodirale kroz jugoslovensku teritoriju. Proglašena je zahvaljujući nacističkoj Nemačkoj i fašističkoj Italiji. 
Iza proglašenja te kvislinške državne formacije stajala je grupa ustaških emigranata, koju je predvodio nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Ante Pavelić. 
Blagodareći podršci svojih saveznika iz Berlina i Rima protegla se na značajnom delu jugoslovenske teritorije. Osim Hrvatske i Slavonije, obuhvatila je delove Dalmacije, čitavu Bosnu i Hercegovinu, Srem, a u kratkom periodu vršila je vlast u delu Stare Raške.
Za četiri godine postojanja ostala je upamćena po strahovitim zločinima koje je počinila nad Srbima, Jevrejima i Romima. Njena represivna politika bila je usmerena i na Hrvate, koji nisu bezrezervno podržavali ustaški režim. Kako bi uništavala svoje „nepoželjno“ stanovništvo osnovala je čitav sistem koncentracionih i logora smrti, među kojima su se po brutalnosti i dometima u satiranju ljudskih života izdvojili kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag i Jasenovac.
Osamdeset godina od proglašenja te monstruozne državne tvorevine i dalje postavljamo neka pitanja. U kojim okolnostima je došlo do proglašenja Nezavisne Države Hrvatske? Ko su ljudi koji su je formirali i vodili? Kako se odnosila prema svojim građanima srpske nacionalnosti? Kako se odnosila prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi? Koje su bile poluge represivnog aparata? Da li je ikada uspjela da uspostavi punu kontrolu nad teritorijom na kojoj je titulaturno protegla vlast? Kako je nestala? Gde je njeno mesto u kulturi sećanja srpkog, a gde kod hrvatskog naroda?
Prijavite se odmah na linku
ovde. 
O predavaču: 
Milan Gulić je doktor istorijskih nauka, viši naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. U središtu pažnje njegovih istraživanja nalaze se Srbi u Hrvatskoj u 20. veku. Objavio je četiri monografske publikacije i više od 50 naučnih radova u časopisima i zbornicima radova. Saradnik je na projektu izrade Srpske enciklopedija i Srpskog biografskog rečnika.  

Top