Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Online priča o Dragutinu Matiću - Oko sokolovo

Online priča o Dragutinu Matiću - Oko sokolovo

U utorak, 21. juna, u okviru Božidarac Online programa u saradnji sa Istorijskim zabavnikom održano je predavanje o Dragutinu Matiću - oku sokolovom.

O jednoj od fotografija koja je postala legendarna, uz veliko interesovanje online gledalaca pričala nam je Aleksandra Bogdanović. O slici srpskog izviđača koji negde na Drini, pre povlačenja srpske vojske preko Albanije, pomno prati neprijateljska kretanja obišla je svet uzduž i popreko izazivajući divljenje kod posmatrača, koji su iz očiju prekaljenog ratnika čitali lepezu emocija – odlučnost, hrabrost, istrajnost. Istoričari su je navodili kao najbolji primer srpskog ratnika-seljaka koji ratuje ne za slavu i ordenje, već za porodicu i odbranu kućnog praga.

Ušla je u ratne albume i bila nezamenjiva u svim publikacijama kao simbol teških dana, velikih borbi i sjajnih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ipak, ime čoveka, koji se nalazio na fotografiji, bilo je nepoznato dugi niz godina. U nedostatku tog podatka nazvali su je „Srpski vojnik-izviđač na Drini“ „Izviđač“, a ponegde  samo – „Oko sokolovo“. Za sve to vreme, podno Suve planine u Srbiji, u selu Kaletinac, živeo je Dragutin Matić, nesvestan da je slavan i neobavešten o tome da je njegov lik zauvek ušao u istoriju ratovanja.

Dragutin je ratovao punih 9 godina, a učestvovao je u bitkama na Ceru, Kolubari, povlačio se preko Albanije, učestvovao u borbama na Solunskom frontu, njegovom proboju i oslobođenju Srbije. Zadužio je dva ordena Karađorđeve Zvezde i tri Ordena Belog orla. Živeo je skromno, dugo ni ne znajući da je postao svojevrstan simbol, a i kada je ta vest stigla do njega ništa mu se u životu nije promenilo, ostao je skroman i veran otadžbini. 

Tokom predavanja imali smo priliku da vidimo i gde je živeo, kao i njegovu obnovljenu kuću. Umro je 1. januara 1970. godine. 
Kako bi priča bila potpuna, pričali smo i o autoru ove fotografije, Samsunu Černovu. Rus, ratni fotograf o kome se ne zna mnogo toga, a koji je zabeležio mnoge legendarne fotografije sa srpskih ratnih bojišta. 

Tokom predavanja nam se pridružila i Snežana Matić, jedna od potomaka čuvenog Dragutina.

Vidimo se online!

O predavaču:
Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje preko 300 hiljada pratilaca. Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je 2020. godine po izboru magazina PC press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. U izdanju Jež izdavaštva izašla je njena prva knjiga „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče o Drave do Južne Morave“ čije je 5. izdanje u prodaji. Link do sajta - https://www.istorijskizabavnik.rs/

Podrška GO Vračar

Top