Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Obeležena 80. godišnjica aprilskog bombardovanja Beograda sjajnim online predavanjem

Obeležena 80. godišnjica aprilskog bombardovanja Beograda sjajnim online predavanjem

Pre 80 godina tog 6. aprila 1941, u nedelju na pravoslavni Uskrs, bombardovan je Beograd. Bez objave rata, sile Trećeg rajha napale su Kraljevinu Jugoslaviju, a za četiri dana bombardovanja upotrebljeno je preko 400 tona zapaljivih bombi. Povodom kulture sećanja, Božidarac Online u saradnji sa Istorijski zabavnik održao je novo sjajno online predavanje. Kroz ovaj istorijski događaj sprovela nas je Aleksandra Bogdanović, a uz veliko interesovanje sa preko 350 online posetilaca pričali smo kako je izgledalo tog jutra u 6:30 kada su Beograd, Novi Sad i još nekoliko gradova u Srbiji žestoko napadnuti, a bombardovanje se nastavilo i u naredna dva dana.
Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada, a operacija je imala tajni naziv “Strašni sud“.

Na početku smo se osvrnuli na hronologiju događaja i šta je sve prethodilo ovom činu, uz pristupnje Jugoslavije trojnom paktu kao i čuvenom martovskom puču.
Tajni znač za poletanje aviona bila je ''Uvertira u marš princa Eugena'', Andreasa Leonarda na Radio Berlin u 5:20 ujutru. Smatra se da je ovo bila Gebelsova ideja, koja je imala simboličku zamisao. Samo za Beograd nacističke snage su koristile 234 bombardera i 120 lovaca. Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi, što se smatra jednom od najstrašnijih razaranja u istoriji i inače jednog od najbombardovanijih gradova na svetu.
Posledice su bile velike, sa mnogo poginulih uz mnoštvo srušenih i oštećenih građevina, poput Starog dvora, sadašnje zgrade Istorijskog muzeja Srbije, zgrada Glavne Želežniče stanice i mnogih drugih. Najpoznatije zdanje koje je nestalo u aprilskom bombardovanju je zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu što je reč o jednom od najvećih zločina u kulturi jednog naroda. Usledila je kapitulacija Jugoslavije, a 12. aprila Nemci ulaze u Beograd i istog dana se proglašava Nezavisna Država Hrvatska. Kao poslednji čin otpora smatra se događaj u Boka Kotorskom zalivu, Milan Spasić i Sergej Mašera, obojica oficiri Jugoslovenske mornarice umesto da predaju razarač italijanskim okupatorima u Zagrebu, rešili su da ga dignu u vazduh dok su bili na njemu. 

Pozivamo vas da nam se pridružite na našem narednom online predavanju ''Osamdeset godina od osnivanja NDH'' u subotu 10. aprila od 20 časova, a prijavu možete pronaći na linku ovde

Vidimo se online!

 

O predavaču:
Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje preko 220 hiljada pratilaca. Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je 2020. godine po izboru magazina PC press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. U izdanju Jež izdavaštva sredinom februara je izašla njena prva knjiga „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče o Drave do Južne Morave“ čije je 2. izdanje već u prodaji.

Podrška: GO Vračar

 

Top