Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Ko je bio Dragutin Matić – Oko sokolovo? (Online predavanje)

Ko je bio  Dragutin Matić – Oko sokolovo? (Online predavanje)

Božidarac Online i Istorijski zabavnik Vas pozivaju na online predvanje ’’Ko je bio Dragutin Matić – Oko sokolovo?’’ u utorak, 21. jun u 20 časova. Prijava u nastavku.
Jedna od fotografija u najavi ovog predavanja je postala legendarna. Slika srpskog izviđača koji negde na Drini, pre povlačenja srpske vojske preko Albanije, pomno prati neprijateljska kretanja obišla je svet uzduž i popreko izazivajući divljenje kod posmatrača, koji su iz očiju prekaljenog ratnika čitali lepezu emocija – odlučnost, hrabrost, istrajnost... 
Analizirali su je psiholozi. Proučavali umetnici. Istoričari su je navodili kao najbolji primer srpskog ratnika-seljaka koji ratuje ne za slavu i ordenje, već za porodicu i odbranu kućnog praga. Ušla je u ratne albume i bila nezamenjiva u svim publikacijama kao simbol teških dana, velikih borbi i sjajnih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ipak, ime čoveka, koji se nalazio na fotografiji, bilo je nepoznato dugi niz godina. U nedostatku tog podatka nazvali su je „Srpski vojnik-izviđač na Drini“ „Izviđač“, a ponegde  samo – „Oko sokolovo“. Za sve to vreme, podno Suve planine u Srbiji, u selu Kaletinac, živeo je Dragutin Matić, nesvestan da je slavan i neobavešten o tome da je njegov lik zauvek ušao u istoriju ratovanja.
Ko je bio Dragutin Matić? Kako je saznao da je postao slavan? Ko i kada je načinio fotografiju koja ga je odvela u legendu? Šta je bilo posle i sa autorom fotografije i sa likom na njoj? Ovo i mnogo šta drugo saznaćete ako budete na našem novom onlajn predavanju „Dragutin Matić – Oko sokolovo“ u utorak 21. juna u 20 časova.
Prijavite se na linku
ovde.
O predavaču:
Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje preko 300 hiljada pratilaca. Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je 2020. godine po izboru magazina PC press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. 
U izdanju Jež izdavaštva izašla je njena prva knjiga „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče o Drave do Južne Morave“ čije je 5. izdanje u prodaji.  
Link do sajta - https://www.istorijskizabavnik.rs/

Podrška GO Vračar

Top