Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Božić – najomiljenija tema hrišćanske umetnosti

Božić – najomiljenija tema hrišćanske umetnosti

Božidarac Online vas poziva na prvo predavanje u 2022. godinu pod nazivom ’’Božić – najomiljenija tema hrišćanske umetnosti’’ u sredu, 5. januara u 20 časovva. Prijava u nastavku. Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kako u pravoslavnom tako i u katoličkom svetu, izuzetno je česta tema u delima likovne umetnosti, bilo da se radi  o doslovnom predstavljanju ili o simboličkim prikazima. 
Vekovima je ova tema predstavljana na različite načine. Menjana su sredstva, načini prikazivanja, tehnika, ali njena suština je uvek ostajala ista. 
Malo je poznato da je Božić, mnogo pre italijanske renesanse koja je svakako izrodila najveća remek dela likovne umetnosti ove tematike, oduvek bio jedna od omiljenih tema umetnika. 
Širom Evrope, i u drugim delovima sveta gde je hrišćanstvo dominantna religija, umetnici su slikali razne teme iz Hristovog života, često iz ciklusa Velikih praznika, a kao zenit bi uvek isticali upravo sliku Hristovog rođenja – najsrećnijeg hrišćanskog praznika.
Zašto je ova tema toliko voljena i zastupljena u istoriji slikarstva? Kako se vremenom izmenila piktoralna poetika likovnih dela Božićne tematike? Od predstava iz ranohrišćanskog perioda, preko najveličanstvenijih prikaza Hristovog rođenja na zidovima srpskih manastira, do remek dela italijanske renesanse i modernih prikaza velikog praznika – govorićemo o svemu na predavanju Božić – najomiljenija tema hrišćanske umetnosti.
Prijavite se odmah na linku
ovde.
O predavaču:
Natalija Bogdanović je mlada istoričarka umetnosti. Diplomirala je 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kod profesorke Olge Špehar, kod koje je trenutno i na master studijama iz oblasti arhitekture Antike. Tokom studija učestvovala je u nekoliko projekata na katedri za heritologiju, od kojih je jedan proglašen za pobednički i koji čeka realizaciju u vidu izložbe u muzeju u Šapcu. Bavi se pojmovima kulturnog nasleđa i ličnom baštinom. Više o ovom projektu možete pogledati na sajtu 
ovde. Povremeno piše tekstove vezane za istorijske i umetniče zanimljivosti za sajt Istorijski zabavnik.
Podrška GO Vračar.

Top