Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

150 GODINA IMPRESIONIZMA / Online predavanje

150 GODINA IMPRESIONIZMA / Online predavanje

Božidarac Online vas poziva na onlajn predavanje “150 GODINA IMPRESIONIZMA: Od „Rađanja sunca“ do „Dereglija na Savi“ u sredu, 24. januara u 20h. Prijava u nastavku. Sa delom „Impresija, rađanje sunca“ francuskog slikara Kloda Monea, rodio se i pravac koji je u potpuosti transformisao tadašnju umetnost u nešto prozračno i trenutno – Impresionizam.
Težeći otklonu od akademskog slikarstva i normi, umetnici koji će kasnije postati neka od najvećih imena istorije umetnosti počeli su da stvaraju dela u „pleneru“, pokušavajući da na svojim platnima ovekoveče „trenutak“. Kako su napustili ateljee i slikali na otvorenom, njihove palete boja postaju sve svetlije, ispunjene dnevnom svetlošću, a teme lake i aktuelne. Kako slikaju brzo, gotovo u žurbi, težeći da uhvate momenat, potezi četkica postaju širi i grublji, sa sve debljim namazima boja i tako upravo nastaju neke od najvažnijih impresionističkih slika.
Njihov uticaj se brzo širio celom Evropom, i mnogi umetnici su vrlo rado prihvatali ovakav način slikanja. Sa zakašnjenjem, stigao je i u predratnu Srbiju i izrodio velika slikarska imena poput Nadežde Petrović i Bete Vukanović što je značajno i na polju razvoja ženskog slikarstva u domaćoj umetnosti.
Sa razvojem impresionizma, svetlost je obuhvatila apsolutno sve komponente jednog dela, i postala samostalna realnost, čime je zaokružena transformacija tadašnje umetnosti i postavljen temelj za njen dalji razvoj u potpuno drugačijem smeru. Na taj način, iz impresionizma su potekli mnogi drugi pravci, a njegova načela i danas se neguju i prisutna su u stvaralaštvima raznih umetnika.
Mnoga impresionistička platna smatraju se remek-delima celokupne istorije umetnosti i nalaze se u najprestižnijim svetskim muzejima, a na aukcijama dosežu neverovatne sume novca, što takođe govori o važnosti i uticaju ovog pravca.
Kako je sve počelo? Ko su bili najveći evropski umetnici impresionizma? Kako se širio Evropom i došao i do balkanskog podneblja? Kako je impresionizam uticao na potonju umetnost? Koji srpski umetnici su prihvatili njegova načela i razvijali ih na svoj način – saznajte sve na novom online predavanju: 150 GODINA IMPRESIONIZMA: Od „Rađanja sunca“ do „Dereglija na Savi“.
Prijavite se odmah na linku 
ovde.
O predavaču:
Natalija Bogdanović je istoričarka umetnosti. Diplomirala je 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kod profesorke Olge Špehar, kod koje je naredne godine i masterirala na studijama iz oblasti arhitekture Antike. Povremeno piše tekstove vezane za istorijske i umetniče zanimljivosti za sajt Istorijski zabavnik.
Podrška GO Vračar.

Top