Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

1000 gledalaca kroz online serijal o beogradskom muzeju na otvorenom

1000 gledalaca kroz online serijal o beogradskom muzeju na otvorenom

U okviru mini serijala, u organizaciji Božidarac Online i Fragmenta prošlosti, o beogradskom muzeju na otvorenom učestvovalo je preko 1000 online uživo posetilaca, a  uz sjajnog Milorada Stokina imali smo priliku da se uverimo da "Groblja nisu samo mesta smrti i žalosti, već i mesta sećanja'', kako je naveo Stokin.
O tom večnom počivalištu Beograđana i najznamenitijih ljudi našeg podneblja, ali i svojevrsnom muzeju na otvorenom koji obiluje velikim brojem ostvarenja znamenitih stvaralaca skulptorske umetnosti, u drugom delu predavanja imali smo priliku da čujemo više o vojničkim grobljima podignutim nakon Prvog svetskog rata, celinama koje su podignute nakon Drugog svetskog rata, dok smo u završnom delu obratili pažnju na funeralnu simboliku, kao i skulpture i detalja spomenika.

Prošetali smo se senovitim alejama Novog groblja u Beogradu, Alejom zaslužnih građana, Vrtom sećanja i mnogih znamenitih skluptura koje danas čine pogled na bogastvo jednog prohujalog vremena, njegovih vrednosti i estetike. Nešto sa čime možemo da se ponosimo je da je Novo groblje našlo svoje mesto i na evropskoj ruti grobalja. Uz pregršt pitanja, komenatara i 'proširivanja vidika' kroz priče i viđenje online gledalaca, ostaje da vam se zahvalimo na redovnosti i vernosti u naš online program. 

Hvala na gledanju i vidimo se online! 

O predavaču: Milorad Stokin se bavi istraživačkim i predavačkim radom u domenu srpske kulturne istorije. Autor je jedne knjige i više naučnih radova. U velikom nizu predavanja izdvaja ona koja je je održao u Galeriji 73 na Banovom Brdu, Centaru za obrazovanje i kulturu Božidarac, Domu Jevrema Grujića. Takođe je bio gostujući predavač Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu. Autor je i urednik stranice Fragmenti prošlosti koju trenutno na Fejsbuku i Instagramu prati preko 150.000 ljudi. Po vokaciji je master muzički umetnik – solo pevač, a trenutno je masterant kulturologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Podrška: GO Vračar

Top