Božidarac kursevi kultura obuke Božidar Adžija

Besplatna linija : 0800 300 3050800 300 305

Sa pričom o istoriji balova završena još jedna online sezona Božidarac Online

Sa pričom o istoriji balova završena još jedna online sezona Božidarac Online

U sredu, 29. decembra uz priču o istoriji balova Srba u 19. veku, u organizaciji Božidarac Digital i Fragmenata prošlosti, priveli smo još jednu uspešnu online sezonu kraju.

Predavanje je započelo osvrtom na balove u zapadnoj evropi, sa posebnim akcentom na Hazburške balove, odakle je srpski narod većinskim delom preuzeo koncept održavanja balova. Zatim smo se, uz fantastične audio i video prikaze, upoznali sa balovima na srpskom dvoru, kako je to nekada izgledalo među plemićima. Poslednji deo predavanja bio posvećen javnim, odnosno građanskim balovima. Sa velikim brojem zainteresovanih posetilaca pričali smo o tome da balovi nisu bili samo zabava "dokone" elite, već su imali društvenu, reprezentativnu i političu funkciju. Predavač, Milorad Stokin je jedan deo svog izlaganja posvetio i modi koja je i tada bila nezaobilazan deo ovakih okupljanja. Pomenuta su i odrđena pravila i protokoli, ali zanimljivosti poput organizacije takozvanih ''krompir balova'' koja su bili organizovani među nižim slojevima društva na kojima je bilo mnoštvo anegdota. Predavanje je završeno fotografijom, tada najvažnijeg bala u godini, novogodišnjeg bala. Na njemu je objaljivana 'smrt' staroj i dorodošlica novoj godini, nakon čega se tradicionalno pojavljivala devojčica u belom koja je simbolizovala novu godinu. Nakon odbrojavanja i čestitki, među prisutne goste je puštano prase i ko uspe da uhvati prase verovalo se da će imati sreće tokom cele godine. Predavanje su pratli ljudi širom Srbije, ali i iz inostranstva, uz odgovaranje na pitanja i sa iščekivanjem novih tema za online razgovore u 2022. godini. 

O predavaču:

Milorad Stokin je završio akademske i master studije solo pevanja i stekao zvanje master muzički umetnik. Trenutno pohađa drugi master na Fakultetu političkih nauka u Beogradu – odsek kulturologija. Aktivno se bavi istraživačkim i predavačkim radom u sferi srpske kulturne i društvene istorije. Autor je jedne knjige i nekoliko naučnih radova.  Predavao je u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac“, Galeriji 73, Domu Jevrema Grujića, Centru za kulturu Grocka, Kulturnom centru Čukarica, Gradskoj biblioteci u Obrenovcu, Domu kulture Čačak. Bio je gostujući predavač na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Aktivan je i putem autorske stranice „Fragmenti prošlosti“ koja ima cilj da promoviše kulturno nasleđe u virtuelnom prostoru i koju trenutno prati preko 150.000 korisnika društvenih mreža Fejsbuk i Instagram.

Podrška GO Vračar

Top