Божидарац курсеви култура обуке Божидар Аџија

Бесплатна линија : 0800 300 3050800 300 305

О нама

О нама

О нама - Божидар Аџија - УК Божидарац 

Установа културе Божидарац - Врачар или познатије само као Божидарац је јавна установа основана од стране градске општине Врачар. ‘’Божидарац’’ је фокусран на организацију културних дешавања која заводљавају потребе локалне заједнице. Установа то чини или кроз сопствену организацију или кроз партнерства са културно-уметничким удружењима, а све у циљу богатијег културног живота на Врачару. Догађаји које се реализују су углавном предавања, изложбе, концерти и позоришне представе. У последњих пар година покренуто је Позориште двориште Божидарац које је забележило одличне резултате и посећеност пре свега током летњих месеци. У погледу уметности углавном се бавимо граничном уметношћу са фокусом на младе ствараоце. Божидарац се труди да приликом креирања програма задовољи разноврсну публику. Један од фокуса су нам и програми намењени сениори зато што је општина Врачар једна од најстаријих општина у Србији.  У 2020. години Божидарац је покренуо изузетно запажен онлине програм под именом Božidarac Online кроз који је прошло више од десетхиљада људи и кроз који се организују онлине предавања, радионице, језички кафе, али и концерти, а у плану су и онлине позоришне представе. У 2018. години Божидарац је постао придружена чланица Европске асоцијације за образовање одраслих (ЕАЕА) из Брисела, која је глас неформалног образовања одраслих у Европи са 142 организације чланице из 44 државе. Више информација о ЕАЕА можете наћи на линку овде

Почеци данашњег Божидарца датирају још из 1953. године када је основан Дом културе "Божидар Аџија" који је 1961. прерастао у Народни универзитет "Божидар Аџија" са циљем да се грађани и грађанке оспособе за нова занимања која још увек нису била у формалном систему образовања, а за којима се јавила потреба услед развијања индустрије. Ипак због лошег финансијског стања и несналажења у транзицији 2014. године је отворена ликвидација НУ ’’Божидар Аџија’’, а која је затворена крајем 2021. године. Паралелно се 2014. године оснива нова установа ЦОК ’’Божидарац 1947’’ која 2022. године мења назив у Установа културе Божидарац - Врачар односно скраћено УК Божидарац. Са променом назива дошло је и до промене доминанте шифре делатности и сада је 90.01 - Извођачка уметност.  

Преузмите лого ''Божидарац'' на ћирлици овде односно на латиници овде
Погледајте Статут Установе културе Божидарац - Врачар овде.

Директор
Владимир Кљајић је именован на место директора у септембру 2016. године. Завршио је Факултет политичких наука Универзитета у  Београду, на смеру међународни односи - модул европске интеграције. На чело установе је дошао из Канцеларије за европске  интеграције Владе Републике Србије у којој је био запослен као млађи саветник у Сектору за планирање, програмирање, праћење и  извештавање о средствима ЕУ и развојној помоћи. Током студирања је један од инцијатора оснивања невладине омладинске  организације, као и на њеном челу, која је имала изузетно запажене пројекте као што су ''Буди одборник'' који је ушао у десет најбољих пројеката Министарства омладине и спорта као и Фестивал ''Боље урадити сам'' који промовише do-it-yourself рукотворине, а кроз који је прошло преко петстотина посетиоца током свог трајања од три године. Био је и активан члан Дебатног клуба као и студентски представнику парламенту факултета. Такође, био је и стипендиста немачке фондације Конрад Аденуер, Фондације др Зоран Ђинђић, а и алумниста једногодишњег програма Youth Capstone Coalition Међународног републиканског института (International Republican Institute - IRI) Тренутно је и на мастеру Америчке студије на Факултету политичких наука. 

Божидар Аџија

Божидар Аџија по коме наша институција носи име био је правник и публициста. На студије права одлази 1910. у Праг, где је и докторирао 1914. По повратку у домовину 1914. мобилизован је и до краја I светског рата радио је као писар и преводилац у војним судовима у Сињу, Шибенику и Дубровнику. 1919. године због италијанске окупације напушта Далмацију и настањује се у Загребу. Био је шеф Канцеларије за избеглице из Истре, а од 1919–20. постаје члан владе као повереник за социјалну бригу. Од 1935 члан је КПЈ, а због комунистичке агитације до 1941. више пута је осуђиван и затваран. 9.  јула 1941 усташке власти га стрељају на Максимиру.

1926. године основао је Радничку читаоницу, а 1927. Радничку библиотеку. Од 1925 до 1928. био је главни уредник Радничке заштите, службенога гласника „Средишњег уреда за осигурање радника", и 1928–33. Службене мисли и уредник часописа Знаност и живот и Наших новина (1939). Писао је о политичким, социолошким, економским, културним и филозофским питањима као и о проблемима социјалне политике, радничког покрета, о фашизму, односу Цркве и државе, интелигенције, радницима и другим темама, а објављивао их је у часописима, радничким и страначким гласилима. Божидар Аџија је био један од најистакнутијих интелектуалаца револуционарнога крила радничког покрета. Указом Председништва Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), 26. јула 1945. године, међу првим борцима Народноослободилачке војске, проглашен је за народног хероја.

Top